02.05.2024

57. tribina Darko Lukić – nasljeđe i perspektiva

 

Dodjelom nagrada i koncertom pobjednika, 28. travnja 2024. u dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, završilo je 57. izdanje Tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić

Najdugovječnije natjecanje koncertnog karaktera u Hrvatskoj pokrenulo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, a od jeseni 2023. do proljeća 2024., u sklopu 57. sezone Tribine, održano je devet natjecateljskih i završni svečani koncert.

Uz stilski raznolik repertoar i promicanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, Tribina Darko Lukić tijekom gotovo šest desetljeća postojanja održala se kao vrijedna platforma za predstavljanje i promicanje perspektivnih mladih glazbenika. Pritom naglasak nije na natjecateljskom karakteru, već na osmišljavanju, pripremi i realizaciji cjelovečernjeg koncerta, kao vrijednog iskustva na putu izgradnje mladih umjetničkih osobnosti.

Naglasak nije na natjecateljskom karakteru, već na osmišljavanju, pripremi i realizaciji cjelovečernjeg koncerta, kao vrijednog iskustva na putu izgradnje mladih umjetničkih osobnosti

Uz sustavnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i HUZIP-a, Tribina Darko Lukić svoj je dom, nakon niza godina u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i Hrvatskome glazbenom zavodu, u protekle tri sezone pronašla u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Hrvatski radio redovito snima koncerte, predstavljajući mlade glazbenike u emisijama, a organizatori uspješno surađuju i sa Samoborskim muzejom i Koncertnim uredom Zadar. Prema riječima Jelene Knešaurek Carić, voditeljice ureda HDGU – iz uvoda programske knjižice – Tribina je „od neizmjerne važnosti za kulturni identitet grada i države, kao i za izgradnju nove, mlade publike, prepoznavanje i predstavljanje javnosti mladih glazbenih umjetnika.“

Publici i žiriju u dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić, u sklopu 57. izdanja Tribine Darko Lukić, dojmljivim nastupima predstavili su se redom: Duo Lebhaft (Bože Cigić, klavir i Matija Kranjčić, klavir), gitarist Silvio Bilić, pijanistica Petra Akrap, flautistica Ana Tutić, sopranistica Josipa Gvozdanić, pijanistica Lucija Dogan, Trio Neo (Emma Štern, klarinet, Marija Bašić, violina i Hana Novoselec, klavir), pijanist Petar Krokar te sopranistica Nela Katalenić Klinar. Uz mlade natjecatelje, za klavirom su bili Zrinka Ivančić Cikojević, Božidar Vlašić i Fabijan Košćak.

Na koncertnim programima mladih glazbenika našla su se brojna omiljena repertoarna ostvarenja, ali i niz skladbi koje rijetko možemo čuti u koncertnim dvoranama. Dodatna vrijednost Tribine sustavno je promicanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, budući da su sudionici obvezni uvrstiti u program bar jedno djelo hrvatskog skladatelja. Iz tog razloga, u žiriju je i predstavnik Hrvatskog društva skladatelja, koje tradicionalno dodjeljuje Nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

Na programu su se tako našla djela Blagoja Berse, Franje pl. Lučića, Borisa Papandopula, Gorana Listeša,  Berislava Šipuša, Darka Domitrovića, ali i brojnih pripadnika mlađe generacije skladatelja, poput Šimuna-Čarlija Botice, Šimuna Matišića, Matka Brekala, Fabijana Košćaka i Franje Klinara.

 

Izvještaj Bojane Plećaš Kalebota u cijelosti pročitajte na glazba hr.

 

Foto: Tugomir Hrabrić/ HDGU

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh