10.07.2020

32.Smotra sopaca otoka Krka,subota11.07.2020.

Velike sopele svire već miljare lit,

kroza nje govore glasi naših starih od davne davnine,

kamogod se krenemo oni gredu s nami,

glasi crlene zemlje i krasa, glasi domovine 

                                                                       Mate Balota

 

U trenutnim prilikama pandemije i raznih ograničenja sopci, kanturi i ljubitelji sopnje i kanta,okupit će se u subotu,11.srpnja 2020.,u Krku kako bi prikazali svoje umijeće sviranja u programu – 32. SUSRETA SOPACA OTOKA KRKA.

Prema prijavama  sudjelovat će 7 pari mladih sopaca i 7 kanturica,a kantat će u nekoliko kombinacija,te 6 učenika kanta iz starije generacije u klasi prof. Iva Kosića Kosara i prof. Marijana Orlića koji će premijerno izvesti naučeno.U neslužbenom dijelu programa Smotre, zasvirat će 10-tak otočkih sopaca.

Krčki sopci čuvari su

UNESCO-ve povelje za očuvanje nematerijalne baštine čovječanstva pod nazivom Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja.Naime, na UNESCO-ovu reprezentativnu listu upisano je sedam hrvatskih dobara što predstavlja potvrdu uspjeha višegodišnjeg predanog rada Ministarstva kulture, brojnih stručnjaka, ali i entuzijasta koji poput članova Udruge sopaca otoka Krk pomno brinu o specifičnom i vrijednom kulturnom nasljeđu.

Ovogodišnji Susret sopaca prilika je da se obilježi i 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti skladatelja Ivana Matetića Ronjgova,koji je najzaslužniji za teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu  što se naše izvorno i jedinstveno kulturno nasljeđe – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Mladi sopci otoka Krka veliki su čuvari baštine i rijetki koji se bave  ovom našom jedinstvenom glazbom i na taj način pomažu da opstane najugroženiji glazbeni izričaj u Hrvatskoj.Oni su nada da sopnja i kanat neće izumrijeti!

 

U realizaciju 32.Susret sopaca otoka Krka uključio se i HDS sredstvima

Iz Fonda TRADICIONAL,te HUZIP i HGU PGŽ.

Susret sopaca održat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka u subotu 11. srpnja 2020. u 18:00 sati,a uoči susreta sopci će održati redovnu Izbornu skupštinu Udruge sopaca otoka Krka.

Pozivnica 32 susreta sopaca 2020

 

 

Foto: Saška Mutić

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh