20.10.2020

26. Dani Milka Kelemena u Slatini

(Ravnatelj DMK Antonio Brzica, Glavni tajnik Antun Tomislav Šaban, gradonačelnik Denis Ostrošić i urednik Radio-Slatine Robert Turkalj)

 

U nedjelju 19. listopada nastupom Cantus Ansambla završeni su 26. Dani Milka Kelemena u Slatini. Ovaj važan festival, koji u jednoj maloj sredini njeguje suvremenu glazbu, održan je i u ovoj teškoj godini, usprkos svim teškoćama koje u cijelom svijetu ograničavaju koncertnu djelatnost.

Foto: Robert Turkalj

Cantus Ansambl ove je godine pripremio program imena „Foretić vs. Kelemen“ koji je započeo Kelemenovom skladbom „Entrances“ za puhački kvintet. Publika je potom imala prigodu čuti „Die Blaue Wald“ za 10 svirača mladog Krešimira Klarića kao i „Spleen“ za bas klarinet Olge Neuwirth gdje je solistički briljirao član Ansambla Danijel Martinović. Uslijedila je skladba Silvija Foretića „Kvartet za bolja vremena“, za gudački kvartet. Svaku skladbu prije izvedbe najavio je dirigent Berislav Šipuš koji je istaknuo teatralni element izvedenog repertoara. Posebno teatralna bila je izvedba njegove vlastite skladbe „Ten Hotti“ koja je ostavljena za kraj u kojoj se svojim osebujnim glasom pridružila sopranistica Viktorija Đurđek. Bilo je to iznenađenje ove prekrasne glazbene večeri koje je publika nagradila ogromnim aplauzom.

Završetku festivala nazočio je Glavni tajnik HDSa Antun Tomislav Šaban koji se prije početka koncerta obratio nazočnima, istaknuvši važnost Dana Milka Kelemena za hrvatsku glazbu i kulturu. Ustvrdio je da se interesi grada Slatine kao organizatora DMK te Hrvatskog društva skladatelja preklapaju jer njeguju suvremenu glazbu i baštinu Milka Kelemena, najznačajnijeg hrvatskog skladatelja svoje generacije, utemeljitelja Muzičkog biennala. Šaban je podsjetio i da je HDS prema Kelemenovoj želji nositelj prava na njegova djela, te da je u obvezi ustanoviti „Nagradu Milko Kelemen“ za mlade skladatelje, čime se u budućnosti otvara prostor za proširenje aktivnosti oko Kelemenove baštine kao i za suradnju između HDSa i Slatine.

Sljedećeg dana Glavni tajnik Šaban je u Slatini posjetio osnovnu glazbenu školu „Milko Kelemen“ gdje se sastao s ravnateljem Antoniom Brzicom, koji također obnaša dužnost predsjednika festivalskog odbora DMK. Zajedno su posjetili Zavičajni muzej Slatina gdje ih je ravnatelj Srđan Đuričić proveo kroz „Zbirku Kelemen“ kao i kroz aktualnu izložbu fotografija iz albuma Milka Kelemena naziva „Kelemenov pozdrav svijetu“ kojom se dokumentiraju brojna putovanja tog skladatelja i njegove supruge Mire po cijelom svijetu. Značajna je i kolekcija glazbenih instrumenata brojnih naroda i kultura koje je Kelemen na svojim putovanjima prikupljao i koji su također izloženi kao dio zbirke.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić primio je Glavnog tajnika HDSa i predsjednika festivalskog odbora DMK na sastanak gdje su razgovarali o budućnosti DMK i potencijalu suradnje između grada Slatine i HDSa. Zaključeno je da je 2024. godine stota godišnjica Kelemenovog rođenja što bi se trebalo posebno obilježiti, možda prvom dodjelom „Nagrade Milko Kelemen“ sukladno skladateljevoj želji i obvezama HDSa. Glavni tajnik Šaban podsjetio je i da se za pola godine održava jubilarni šezdeseti Muzički biennale, kojeg je Kelemen Kelemen i time napravio prekretnicu u glazbenom životu i kulturi tadašnje Hrvatske. Organizatori DMK i HDS nastojat će i prije Kelemenove stogodišnjice ostvariti suradnju ili koprodukciju u nadi da sljedeće izdanje festivala neće biti ograničeno epidemiološkim stanjem.

Glavni tajnik Šaban dao je intervju za Radio Slatinu u kojem je još jednom istaknuo važnost DMK i čestitao organizatorima koji su u teškim uvjetima uspjeli održati još jedan uspješan festival. Dodao je i da mu je ovo prvi boravak u Slatini: tijekom ovog vikenda uvjerio se u ljepote i potencijal grada i okolice što je dodatna motivacija svakom posjetitelju DMK da produži svoj boravak ili da ponovo dođe na sljedeće izdanje festivala.

 

Foto naslovna: Mihaela Feldi

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh