30.03.2024

100. obljetnica rođenja Milka Kelemena: Hrvatsko društvo skladatelja i Muzički biennale Zagreb raspisuju natječaj za Nagradu Milko Kelemen

Hrvatski skladatelj Milko Kelemen, osnivač Muzičkog biennala Zagreb, oporučno je prihode od naknada za autorska prava svojih djela prepustio HDS-u uz obvezu da se sredstva koriste za promicanje djelovanja mladih hrvatskih skladatelja.

Hrvatsko društvo skladatelja stoga je u povodu 100. rođendana Milka Kelemena (30. ožujka 2024.) ustanovilo te javno objavljuje natječaj za Nagradu Milko Kelemen, koja će se dodjeljivati bijenalno, u okviru Muzičkog biennala Zagreb, promičući i na taj način izniman duh i veliko nasljeđe ovoga skladatelja.

Natječaj za Nagradu Milko Kelemen otvoren je za sve hrvatske skladatelje ozbiljne glazbe, aktivne u Hrvatskoj i inozemstvu, koji na dan raspisivanja natječaja nisu stariji od 35 godina.

Nagrada se sastoji od:

  • narudžbe novoga djela koje će biti praizvedeno u okviru 33. Muzičkog biennala Zagreb (5. do 12. travnja 2025.)
  • studijske snimke djela koja će biti ostvarena nakon praizvedbe, tijekom 2025. godine.

Skladbu će praizvesti članovi Cantus Ansambla, a točan sastav ansambla koji će odabranome skladatelju biti na raspolaganju bit će dogovoren naknadno, prilikom potpisivanja ugovora o narudžbi novoga djela.

Prijava na natječaj sastoji se od:

  • životopisa skladatelja s podatcima za kontakt i popisom skladbi s informacijama o izvedbama
  • triju odabranih skladbi (partitura + snimka, ako postoji) skladanih u posljednje četiri godine

Materijali se šalju putem nekog od servisa za prijenos i/ili upload datoteka kao što su Dropbox, Google Drive ili WeTransfer, link na uploadane datoteke šalje se e-mailom na hds.natjecaj@hds.hr.

Rok za prijave: 30. travnja 2024. u 12 sati.

Odabir nagrađenoga mladoga skladatelja provest će stručno povjerenstvo HDS-a, sastavljeno od uglednih članova HDS-a i umjetničkog vodstva MBZ-a.

Rezultati Natječaja bit će objavljeni najkasnije 1. lipnja 2024. na mrežnim stranicama HDS-a (www.hds.hr).

HDS zadržava pravo ne dodijeliti Nagradu.

U Zagrebu, 30. ožujka 2024.

Priču o skladatelju, pedagogu, istraživaču te osnivaču MBZ-a pročitajte OVDJE.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh